Românii vor primi noi ajutoare de la stat, dar tot statul le cere să fie mai cumpătați

de: Mădălina Bahrim
08 08. 2022

Fără îndoială că trăim vremuri foarte dificile, iar problemele de ordin economico-financiare sunt prezente în toate marile economii, nu doar la noi. Desigur, fiecare națiune are particularitățile ei proprii, în funcție de nivelul de trai anterior, de măsurile luate, de cum percepte populația ceea ce se întâmplă.

Pe noi, ultima perioadă ne-a afectat destul de mult. Populația și firmele se confruntă cu scumpiri în lanț, cu o rată anuală a inflației ce a depășit 15%, cu rate imprevizibil de mari la bănci, cu salarii și pensii ale căror majorări nu țin pasul cu evoluția agresivă a prețurilor. La fel ca în restul economiilor europene afectate de aceleași probleme, și autoritățile de la București au deblocat diverse măsuri de sprijin, cum ar fi ajutoarele pentru facturi prin compensarea prețurilor la energie și gaz, compensarea prețului la carburant, vouchere sociale etc. De altfel, ne spun guvernanții, ajutoarele nu se vor opri aici, doar că tot ei ne transmit că e momentul să fim cumpătați.

Se feresc să folosească termenul „austeritate”, iar acest lucru e de înțeles, deoarece nu este deloc popular și chiar fără cunoștințe avansate de economie ne dăm cu toții seama că acest lucru seamănă cu o mini-criză economică. Prin urmare, se folosește expresia „să fim mai cumpătați”. Dar ce înseamnă, de fapt, această îndrumare? Poate ne lămurește purtătorul de cuvând al Guvernului, Dan Cărbunaru, fiindcă el a folosit-o, de curând.

“Aș spune că nu austeritatea este cuvântul cheie în această perioadă, ci mai degrabă cumpătarea, pentru că am văzut față de crizele precedente, din în urmă cu zece ani, guvernele statelor occidentale și din zona cu care și noi conlucrăm îndeaproape, partenerii noștri, nu au mai avut această abordare legată de austeritate, ci mai degrabă de solidaritate și de sprijin și pentru cetățenii vulnerabili, dar și pentru pentru afaceri, pentru mediul economic, care trebuie să țină practic greul acestei perioade”, a declarat Dan Cărbunaru, sâmbătă, la Antena 3.

De aceea, a mai spus oficialul guvernamental, noi „avem o creștere economică importantă, printre cele mai mari din Uniunea Europeană„.

„Estimările Băncii Mondiale arată că până în 2030, continuând acest ritm și de reforme, dar și de cumpătare, România poate să-și asigure peste cinci la sută creștere economică în fiecare an ceea ce ar genera o creștere a PIB-ului țării noastre de la 240 de miliarde de euro, aproximativ cât este acum, la aproape 400 de miliarde de euro”, a mai ținut să adauge Dan Cărbunaru.